Versoepelingen n.a.v. persconferentie

Woensdag 26 januari 2022

Beste ouders en verzorgers,

Gisteren kondigde het kabinet versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Ook voor scholen is het een en ander veranderd. In deze brief geven we een kort overzicht van de maatregelen en geven we aan wat u de komende tijd van ons kunt verwachten.

Alleen nog quarantaine als leerlingen zelf ziek zijn of klachten hebben

Vanaf woensdag 26 januari geldt dat leerlingen alleen nog in quarantaine hoeven wanneer ze zelf corona hebben of klachten hebben die bij corona passen. Het kabinet vraagt iedereen die klachten heeft om een (zelf)test te doen. Bij een besmetting in het gezin mogen leerlingen dus naar school als ze zelf geen klachten hebben. Alle regels zijn terug te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/basisonderwijs-en-speciaal-onderwijs.

De maatregelen vanuit het kabinet worden altijd door PO-Raad en vakbonden vertaald in een concreet protocol voor het onderwijs. Dit is nog niet beschikbaar en wordt pas eind deze week verwacht. Het kan dus zijn dat er nog nadere regels volgen, hierover zullen we u indien nodig informeren.

Door de versoepelingen kunnen we weer meer leerlingen verwelkomen op school. Daar zijn we heel blij mee. Tegelijkertijd blijft voorzichtigheid geboden. We vragen u alert te zijn op klachten. Twijfelt u of uw kind naar school kan, neem dan contact met ons op.

Onderwijs gaat zo veel mogelijk door

Leerlingen die wel thuis moeten blijven omdat ze ziek zijn zullen waar mogelijk onderwijs op afstand krijgen. Dat kan echter niet altijd, omdat het combineren van fysiek en online onderwijs niet altijd haalbaar is.

Daarnaast is het zo dat we ook meer uitval van leerkrachten zien, omdat corona nu eenmaal snel rondgaat in de samenleving en op de scholen. Hiervoor is vaak helaas geen vervanging beschikbaar. Het kan dus voorkomen dat leerlingen toch naar huis moeten omdat er niemand voor de klas kan. Wij doen ons uiterste best om dit te voorkomen, maar soms is er sprake van overmacht. We vragen uw begrip hiervoor.

Tot slot

Ik wil u bedanken voor uw grote flexibiliteit de afgelopen periode. Ondanks alle quarantaines konden wij op uw begrip en medewerking rekenen, dat waarderen wij zeer. We hopen dat we deze keer definitief afscheid van de maatregelen kunnen nemen en dat de versoepelingen van gisteravond de eerste stappen zijn in een terugkeer naar het oude normaal.

Met vriendelijke groet,

Conny den Broeder